Ongewenste haargroei

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Bijvoorbeeld: fijne haartjes in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen; meer en langere haren op de armen; meer en donkerder haren op de romp en/of onderbenen. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Hirsutisme is de naam voor een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen. Op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben, verschijnen donkerder haren: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Behandeling
Bij een overbeharingspatroon is het verstandig om eerst uw huisarts om advies te vragen. Deze beoordeelt of verdere onderzoeken en maatregelingen (bij bv. hirsutisme) nodig zijn voordat u zich laat behandelen door een huidtherapeut.

Een huidtherapeut zal vervolgens de ongewenste haren verwijderen. Doordat elke haar een eigen groeicyclus heeft, zal het lange tijd duren voordat elke haar definitief is verwijderd. Er zijn meerder behandelingen noodzakelijk bij overbeharing.

Behandelingsaanbod Dermea:
Elektrische epilatie
Elektrische epilatie zorgt ervoor dat storende haren ‘definitief’ verdwijnen. De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden waar een stroomstootje de haarwortel vernietigt. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner; uiteindelijk verdwijnen ze. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak.