Acne

Wat is acne?
Acne is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door verstopping en/of ontsteking van de talgklierfollikels. Er is hierbij sprake van een verhoogde talgproductie en/of snellere verhoorning van de huid. Hierdoor raken de talgklier verstopt en vormt zich een soort prop (ook wel mee-eters of comedonen genoemd). Wanneer deze ophoping in aanraking komt met bacteriën kan er een ontsteking ontstaan, hetgeen zorgt voor puistjes. Acne is voornamelijk gelokaliseerd op delen van de huid die veel talgklierfollikels bevatten, zoals het gezicht, de rug, schouders en borst. Acne komt het vaakst voor rond de puberteit, maar kan voorkomen bij mensen van alles leeftijden.

Oorzaken van acne
Een van de bekendste oorzaken van acne is de puberteit. Dit komt doordat tijdens de puberteit de productie van het mannelijk geslachtshormoon verhoogd is. Hierdoor wordt de talgproductie gestimuleerd en kan er acne ontstaan. Verder kan ook tijdens de puberteit de aanwezigheid van de P. Acnes bacterie verhoogd zijn, hetgeen zorgt voor ontstekingen. Andere oorzaken kunnen zijn: erfelijke aanleg, stress, medicatie, bepaalde cosmetica, veelvuldig consumptie van melkproducten en producten met een hoge glycemische index.

Behandeling
Doordat acne permanente schade zoals littekens kan veroorzaken is het zaak niet te lang te wachten met behandelen. Omdat er zoveel verschillende soorten acne bestaan is er geen standaard behandeling beschikbaar. Samen met u gaan we kijken welke behandeling het beste bij u past.

Behandelingensaanbod Dermea:
Dieptereiniging:
Hierbij wordt op een medisch verantwoorde manier de huid schoongemaakt en worden puistjes verwijderd zodat littekenvorming wordt voorkomen.

Chemische peeling
Met behulp van een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag (vaak dode huidcellen) verwijderd, waardoor talgklieruitgangen vrij worden gemaakt. Daarnaast heeft de chemische peeling ook een ontstekingsremmende en hydraterende werking.

Huidadvies
Per patiënt wordt gekeken welke thuisadviezen en eventueel productengebruik het beste kan worden toegepast.

Camouflagetherapie
Wanneer de patiënt er waarde aan hecht kunnen wij tussen de behandelingen door ervoor zorgen dat de acne minder opvalt door camouflagetherapie. Wij hebben speciale camouflage producten die ervoor zorgen dat de huid nog wel voldoende ademt. Daarnaast hebben deze producten een ontstekingsremmende functie, dat een positief effect heeft op de acne.

Littekentherapie
Ook de littekens die ontstaan zijn door acne kunnen wij behandelen. Er wordt in dit geval gebruik gemaakt van een chemische peeling waardoor vernieuwing van de huid in gang gezet wordt en waardoor de acnelittekens minder zullen worden.