Menu Sluiten

Oedeemtherapie

Wanneer u last heeft van oedeem, kunt u klachten ervaren als een strak, pijnlijk, moe of zwaar gevoel. Vaak gaat u met deze klachten naar uw huisarts of specialist en die verwijst u door voor oedeemtherapie. Maar wat houdt dat in? Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk te weten welke soort oedeem u heeft. Wanneer u bij Dermea in behandeling komt gaan we samen met u opzoek naar antwoorden en een behandelplan dat bij u past.

Wanneer u bij ons op consult komt zullen wij u vragen een vragenlijst in te vullen. Deze verteld ons meer over uw klachten en uw dagelijks leven. Deze vragenlijst zal ook besproken worden tijdens de intake en er zullen aanvullende vragen gesteld worden. Vervolgens zullen we een onderzoek gaan uitvoeren, hierbij wordt er gekeken naar hoe de huid eruit ziet, aanvoelt en waar het vocht zich bevindt. Na aanleiding van de anamnese en het onderzoek kunnen we u meer vertellen over het soort oedeem dat u heeft en kunnen we een behandelplan gaan opstellen. Afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden gaan we kijken welke therapie het beste bij u past. In onze praktijk maken wij gebruik van de onderstaande behandelingen:

Compressietherapie

Compressietherapie is het belangrijkste onderdeel van onze behandeling. Het zorgt ervoor dat het resultaat behaald tijdens de behandeling behouden blijft en draagt zelf ook bij aan oedeemvermindering. Er zijn veel soorten compressietherapie. Afhankelijk van uw klachten en mogelijkheden zullen wij een keus maken uit de onderstaande behandelingen:

Ambulante compressietherapie (ACT)

Ambulante compressietherapie (ACT), in de volksmond ook wel zwachtelen genoemd is misschien wel de meest gebruikte vorm van compressietherapie wanneer er oedeemreductie behaald moet worden. Zwachtelen zorgt voor druk van buitenaf waardoor het overtollig vocht afgevoerd wordt. Wilt u meer informatie over ambulante compressietherapie klik dan hier.

Klittenbandcompressiesysteem

Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener. Wilt u meer informatie over het klittenbandsysteem klik dan hier.

Therapeutisch elastische kousen

Bij Dermea zijn we gespecialiseerd in het aanmeten van therapeutisch elastische kousen, in de volksmond ook wel steunkousen genoemd. Deze kousen worden door uw huisarts of specialist aangeraden bij vaat- en/of lymfeproblemen of misschien wel preventief. Tegenwoordig zijn steunkousen dun, modieus, comfortabel en verkrijgbaar in allerlei kleuren en motieven. Wanneer u bij ons op consult komt, zullen we uw benen deskundig opmeten en gaan we samen met u opzoek naar een kous die bij u past. Wilt u meer informatie over therapeutische elastische kousen klik dan hier.

Intermitterende pneuamtische compressietherapie (IPC)

Intermitterende pneumatische compressietherapie, ook wel IPC genoemd, zorgt voor druk op het been of de arm van buitenaf. Het is een apparaat waaraan een manchet voor het been of de arm kan worden bevestigd. Deze manchet bevat een aantal kamers, deze zullen afwisselend gaan opblazen met lucht en weer leeglopen. Hierdoor ontstaat er een pompende beweging die ervoor zorgt dat het overtollige vocht afgevoerd zal worden. Wilt u meer informatie over intermitterende pneumatische compressietherapie klik dan hier.

Wondzorg

Bij Dermea behandelen we ook veel wonden. Soms komt het voor dat wonden niet goed willen sluiten. In zulke gevallen kan het goed zijn ons te betrekken bij de wondzorg. Soms zit er nog teveel vocht in het been waardoor de wond minder goed doorbloed en schoomgemaakt wordt. Dootdat wij aanvullende oedeemtherapie verrichten zien we dat wonden met de juiste stimulatie door wondproducten wel gaan sluiten. Wij werken nauw samen met de thuiszorgteams, wondverpleegkundige en de huisartsen. Mocht u zich hierin herkennen kunt u vrijblijvend een afspraak inplannen voor advies.

Littekentherapie

Na operaties kan littekenbehandeling een belangrijk onderdeel uitmaken van de behandeling van oedeem. Na een operatie kan het litteken verhard, verkleurd, verkleefd en/of verdikt zijn, diit belemmerd de afvoer van vocht. De huidtherapeut maakt de huid weer soepel, zorgt dat de verstoring in de afvoer van lymfevocht opgeheven wordt en de cosmetische ontsieringen van littekens vermindert.

Manuele lymfedrainage

Bij Manuele lymfedrainage wordt er met een zacht pompende beweging van de handen het netwerk van de lymfevaten direct onder de huid gestimuleerd. Met oedeemgrepen zorgen we ervoor dat het overtollige vocht geleid wordt naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met Fibrosegrepen wordt het verharde weefsel (fibrose) soepeler gemaakt zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Lymftaping

Wanneer er sprake is van lymfoedeem kan ervoor gekozen worden de therapie aan te vullen met lymftaping. Doordat de tape op een opgerekte huid wordt aangebracht zorgt het ervoor dat de huid niet meer op spanning staat. De tape tilt de huid als het ware op, hierdoor is de durk onder de tape lager dan in het omliggende weefsel. Het vocht kan zich gemakkelijk voortbewegen via dit gebied. Daarnaast zorgt de rek op de tape voor een lichte massage wanneer u beweegt, wat een gunstig effect kan hebben op de afvloed van het vocht.

Zelfmanagement

Als er oedeem wordt geconstateerd, brengt dat veel met zich mee. Het is immers een chronische aandoening. De eerste tijd is er een behandelaar betrokken bij uw behandeling, maar hoe moet dit als de behandeling stopt? En wat kan ik zelf doen om de behandeling beter te laten verlopen?

Tijdens de behandeling gaan we samen werken aan zelfmanagement, zodat u uiteindelijk zelf weer de touwtjes in handen heeft. Wij zullen u gaan begeleiden in huidverzorging, zelfmassage, beweging, ademhalings oefeningen, bandageren en misschien nog wel het belangrijkste signaleren. Wilt u meer informatie over zelfmanagement klik dan hier.