Menu Sluiten

Oedeem

Er bestaan veel soorten oedeem, de meest voorkomende zijn: lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.

Bij lymfoedeem is sprake van een indrukbare zwelling; een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Het lymfestelsel voert overtollig weefselvocht af. Wanneer het lymfestelsel niet goed werkt, hoopt het vocht zich op. Zo’n stoornis kan zijn ontstaan na een beschadiging van de lymfevaten en/of lymfeklieren, maar kan ook aangeboren zijn.
Klachten kunnen zich uitten in een zwaar of vermoeid gevoel in bijvoorbeeld arm of been, of een gevoel van spanning van de huid rondom gewrichten. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten of tintelingen.

Veneus oedeem ontstaat door een afwijking in het aderlijke stelsel; dit is een afvoerstoornis. Hierbij wordt het bloed onvoldoende afgevoerd, wat leidt tot een ophoping van vocht. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in een staande houding de terugstroom van bloed naar de voeten tegenhouden. Wanneer deze kleppen niet meer goed functioneren stroomt het bloed gemakkelijk terug. Hierbij neemt de druk in de aderen en haarvaten toe en worden de aderen wijder. Vaak worden hierbij spataders gezien, maar zeker ook oedeemvorming en verkleuringen van de huid.

Lipoedeem is een chronische ziekte. De aanmaak van vetweefsel is verstoord, evenals de afvoer van vocht via de lymfevaten. Hierdoor hopen vet en vocht zich op in de weefsels onder de huid. Dit gebeurt vooral op de heupen, bovenbenen en knieën, soms rond de enkels of de armen. Lipoedeem kan leiden tot klachten als een zwaar gevoel in de benen, pijnlijk benen, cellulitis (sinaasappelhuid) en snel blauwe plekken.

Behandeling
Wanneer u last heeft van oedeem is het verstandig om eerst langs uw huisarts te gaan zodat deze kan beoordelen of er verdere onderzoeken en/of maatregelen nodig zijn voordat u zich laat behandelen door een huidtherapeut

Behandelingsaanbod Dermea
Manuele lymfdrainage
Er wordt met de handen een zacht pompende beweging gemaakt op en rondom het oedeemgebied. Het stimuleert het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. Dit zorgt voor een verhoogde vochtopname door de lymfevaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. Verder kan de huidtherapeut met oedeemgrepen het vocht verplaatsen naar een plek waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Indien nodig kan met fibrosegrepen het verharde weefsel (fibrose) soepeler worden gemaakt.

Ambulante compressietherapie
De combinatie van zwachtelen en beweging stimuleert de vochtafvoer en voorkomt het terugvloeien van het vocht naar de behandelde weefsels.

Lymftaping
De lymfetape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte ontstaat. Door ademhalings- en beweegoefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op.

Therapeutisch elastische kousen
Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt voor vochtafvoer.