Menu Sluiten

Pigmentafwijkingen

In de huid bevinden zich cellen die pigment aanmaken (melanocyten). Dit pigment (melanine genaamd) geeft kleur aan huid en haren. Het komt voor dat de cellen te veel of te weinig pigment aanmaken. Er ontstaan respectievelijk donkere vlekken (hyperpigmentatie) of lichte vlekken (hypopigmentatie). Veel voorkomende pigmentafwijkingen zijn lentigo, het zwangerschapsmasker, postinflammatoire hyper/hypopigmentatie en vitiligo.

Lentigo, ook wel zonnevlekken (lentigo solaris), ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd. Het is een veel voorkomende hyperpigmentatie welke zich uit in (licht)bruine vlekjes ontstaan vanaf middelbare leeftijd. Voorkeurslocaties zijn voornamelijk de plekkend ie veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals handruggen en het gelaat. Lentigo zijn bijna altijd goedaardig, maar zijn vaak wel cosmetisch storend.

Zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd. Het zijn door zwangerschapshormonen (of de pil) gevormde donkere vlekken in het gezicht of de hals De vlekken verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling; soms zijn ze blijvend. Om melasma te voorkomen is het belangrijk om tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk uit de zon te blijven en de huid te beschermen met een hoge zonbeschermingsfactor.

Postinflammatoire hyper/hypopigmentatie komt veel voor. Het ontstaat door een onsteking in de huid, hierdoor maken de pigmentcellen te veel of te weinig pigment aan. Vaak ontstaat het bij eczeem, acne, bacteriële huidinfecties en insectenbeten. In veel gevallen herstelt de aanmaak zich langzaam, maar dat kan een jaar of langer duren. Soms gebeurt ook dit niet en is behandeling vereist.

Vitiligo is een niet-besmettelijke aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen. Hierdoor ontstaan witte huidplekken van verschillende grootte en vorm. De haren die in de witte plekken groeien, worden meestal ook wit.

Behandelingsaanbod Dermea
Chemische peeling
Met behulp van een chemische peeling zorgen we ervoor dat de bovenste huidlaag gaat afschilferen. Dit stimuleert de celvernieuwing en zet pigmentcellen aan tot een gereguleerde pigmentaanmaak.

Camouflagetherapie
Camouflagetherapie helpt bij het verbergen van de vlekken. De crème is water- en veegvast en de kleur wordt afgestemd op uw eigen huidskleur.