Menu Sluiten

Ongewenste haargroei

Elk mens heeft in mindere of meerdere maten haargroei. Het menselijk lichaam heeft beharing nodig om zich warm te houden. Zo is hoofdhaar erg belangrijk om uv-straling tegen te houden en warm te blijven. We verliezen een kwart van onze warmte via ons hoofd. De wenkbrauwen en wimpers zorgen ervoor dat er geen vuil of water in onze ogen terecht komt. 5-10% van de mensen hebben last van overmatige haargroei. Dit kan zorgen voor schaamte en iemand beperken in zijn/haar doen en laten. Hieronder leggen we meer uit over de oorzaken hiervan en misschien nog wel het belangrijkste de behandeling.

Oorzaken

Niet iedereen krijgt last van ongewenste haargroei en de definitie van overmatige gezichtbeharing verschilt per ras en cultuur. Vrouwen afkomstig uit landen rond de Middellanse zee en Zuid-aziatische landen hebben vaak meer haargroei dan vrouwen uit Nederland. In het land van herkomst is dit meestal geen probleem en wordt het als “normaal” beschouwd. Maar omdat het over het algemeen weinig voorkomt in Nederland kunnen deze vrouwen het ervaren als een probleem en is het fijn als er een oplossing voor is. Daarnaast zijn er ook nog andere oorzaken zijn voor ongewenste haargroei. Die worden hieronder beschreven:

Menopauze

De menopauze, ook wel overgang genoemd is de periode waarin een vrouw stopt met menstrueren en onvruchtbaar wordt. Tijdens deze overgang moet de hormoonhuishouding een nieuw evenwicht vinden. Er vindt een afname van het vrouwelijk geslachtshormoon (oestrogeen) plaats, waardoor soms het mannelijk geslachtshormoon (androgeen) meer de overhand krijgt. Hierdoor kunnen de haarzakjes worden gestimuleerd dikkere en donkere haren te gaan produceren. Dit komt het meeste voor op de kin, boven- en onderlip, wangen en hals. Maar in enkele gevallen kunnen andere gebieden ook meedoen. Of men last krijgt van deze overbeharing is vaak erfelijk bepaald.

Hypertrichose

Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Bijvoorbeeld de armen, benen, rug, romp en het gezicht. Hypertrichose kan zich op verschillende manier uitten; het kan ontstaan zijn bij de geboorte maar ook verworven zijn, het kan zich op één plek bevinden of over het gehele lichaam en het kunnen dunne donshaartjes zijn maar ook dikke stugge vaak donkere haren. Hypertrichose kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen.

Er kunnen verschilende oorzaken zijn voor het ontstaan van hypertrichose. In veel gevallen speelt erfelijkheid een rol. Andere oorzaken zijn:

  • Ontsteking, irritatie en wrijving
  • Enkele ziektebeelden als infectieziekten en een traag werkende schildklier
  • Ondervoeding (waaronder anorexia- en bulimia nervosa)
  • Medicijnen (waaronder minoxidil, fenytoïne, ciclosporine en corticosteroïden)

Hirsutisme

Wanneer een vrouw haargroei heeft volgens het mannelijk beharingspatroon spreken we van hirsutisme. We zien in dit geval dikke stugge haren op plekken waar vrouwen normaal deze niet hebben. Het ontstaat door een verhoging van de hoeveelheid mannelijk geslachtshormoon in het bloed of verhoogde gevoeligheid van de haarzakjes voor het mannelijk geslachtshormoon.

De meest bekende oorzaak van hirsutisme is Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS), waarbij er goedaardige cysten op de eierstokken groeien die de aanmaak van het mannelijk geslachtshormoon stimuleren. Andere oorzaken zijn:

  • Cushingsyndroom
  • Geneesmiddelen (steroïden en androgenen)
  • In 6-17% van alle gevallen is de oorzaak onbekend.

Behandeling

Zowel bij hypertrichose als bij hirsutisme is het belangrijk de onderliggende oorzaak te weten. De huidtherapeuten bij Dermea zijn geschoold in het herkennen van de klachten en overleggen of verwijzen u terug naar de huisarts indien nodig. Meestal zoeken mensen de oplossing in scheren, harsen, bleken of epileren. Echter is het geen permanente oplossing en kan dit zorgen voor irritatie of ingegroeide haren. Het is overigens niet zo dat de bovenstaande behandelingen zorgen voor dikkere en donkerdere haren. Bij Dermea kunnen we u permanente oplossingen bieden.

Elektrische epilatie

Bij elektrisch ontharen wordt via een heel dun naaldje stroom naar de haarwortel (de voedingsbodem van de haar) gestuurd. Dit creërt warmte en zorgt ervoor dat het haarzakje steeds dunner en zwakker wordt, totdat hij uiteindelijk niet meer terugkomt. Wanneer het haarzakje vernietigd is krijgt de haar geen voeding meer en kan dus niet meer groeien. Met name bij kleine gebieden of bij de witte, grijze, rossige en blonde haren die met de laser niet behandeld kunnen worden is dit een goede keus. Wilt u meer informatie over elektrische epilatie klik hier.

Laserontharing

Bij laserontharing wordt de huid heel kort behandeld met een lichtbundel op de huid. Het donkere pigment in de haren absorbeert het licht en zet het om in warmte. Deze warmte gaat naar de haarwortel waardoor deze oververhit raakt en vernietigd wordt. Laserontharing kan alleen worden toegepast op donkere haren. Deze vorm van ontharing is permanent. Wilt u meer informatie over laserontharing klik hier.