Menu Sluiten

Acne

Acne is een veel voorkomende huidklacht en is een aandoening van de talgklieren. Talgklieren produceren talg, talg houdt het haar en de huid soepel en waterafstotend (dit beschermt de huid tegen uitdroging en vochtverlies). Daarnaast verhoogd het de weerstand tegen ziekteverwekkers en irriterende stoffen. De afvoerbuisjes van de talgklieren monden samen met het haar(zakje) uit in de huidporie. We spreken van acne wanneer de huidporiën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn.

Door de verstopping van de huidporiën ontstaat er een ophoping van talg, ook wel mee-eters of comedonen genoemd. Wanneer deze ophoping in aanraking komt met bacteriën kan er een ontsteking ontstaan, hetgeen zorgt voor puistjes. Acne is voornamelijk gelokaliseerd op delen van de huid die veel talgklieren bevatten, zoals het gezicht, de rug, schouders en borst. Acne komt het vaakst voor rond de puberteit, maar kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden.

Oorzaken acne

Een verstopte porie ontstaat door een of meerdere van de onderstaande factoren:

 1. Verhoogde talgproductie
 2. Verstoring afschilfering van dode huidcellen waardoor het talgklierkanaal afgesloten wordt
 3. Bacteriën (P. Acnes)

Deze factoren worden beïnvloed door:

 1. Erfelijkheid

  De hoeveelheid talg die wordt geproduceerd is deels erfelijk bepaald.

 2. Hormonale schommelingen

  Een van de bekendste oorzaken van acne is de puberteit. Tijdens de puberteit is de productie van het mannelijk geslachtshormoon verhoogd. Dit hormoon stimuleert de productie van talg. Een teveel aan talg kan voor verstoppingen van de huidporiën zorgen.
  Ook hebben vrouwen last van hormoon schommelingen tijdens de menstruatie. We zien vaak een toename van acne tijdens de menstruatie.

 3. Leeftijd & geslacht

  Zoals hierboven beschreven neemt de talgproductie toe tijdens de puberteit (12-17 jaar). Vanaf een jaar of 25 neemt de talgproductie weer af. Vrouwen hebben een sterke daling van talgproductie tijdens de overgang. Bij mannen is dit pas op latere leeftijd (>70 jaar).

 4. Voeding

  Er is ontzettend veel te vinden over de relatie tussen voeding en acne. Uit de wetenschappelijke literatuur komt naar voeren dat suiker en veelvuldig gebruik van suiker een negatief effect op acne heeft. Van andere voedingsstoffen dan de bovenstaande is er geen verband aangetoond met acne. Maar dat betekent niet dat jij er niet gevoelig voor kunt zijn. Wil je meer lezen over voeding en acne klik dan hier.

Behandeling

Doordat acne permanente schade zoals littekens kan veroorzaken is het zaak niet te lang te wachten met behandelen. Omdat er zoveel verschillende soorten acne bestaan is er geen standaard behandeling beschikbaar. Samen met u gaan we kijken welke behandeling het beste bij u past.

Thuisadviezen

Zelf kun je veel toevoegen aan de behandeling van acne. Met thuisproducten kun je nieuwe acne-uitbraken voorkomen en zorgen voor sneller resultaat van onze behandelingen. Aangezien er veel type huid zijn, geven onze huidtherapeuten u graag advies over het thuisgebruik van producten. Acne bestrijden we samen!

Dieptereiniging

Bij een dieptereiniging worden op een efficiënte en hygienische manier alle mee-eters en puistjes verwijderd zonder de omliggende huid te beschadigen. Dit wordt gedaan zodat verergering en de vorming van littekens kan worden voorkomen. Vaak wordt dieptereiniging gecombineerd met chemische peeling voor een optimaal resultaat.

Chemische peeling (Link maken naar chemische peeling stuk)

Een chemische peeling is een behandeling waarbij een oplossing van zuren en/of enzymen wordt gebruikt om de oppervlakkige huidcellen te laten afschilferen/vervellen. Huidcellen zitten onderling met elkaar verbonden door een soort “lijm”. De peeling zorgt ervoor dat deze “lijm”  wordt opgelost. Hierdoor ontstaat er afschilfering waardoor de huid beter doorbloed wordt en gestimuleerd wordt om nieuwe, gezonde cellen aan te maken. De zuren en enzymen uit de peeling lossen tevens ook de verstoppingen van de poriën op en maken eventuele acne-littekens minder zichtbaar. Hierdoor zijn chemische peelings een veel gekozen behandeling bij acne.

Camouflage (Link)

Naast de bovenstaande behandelingen om acne te behandelen, hebben wij ook camouflagetherapie waardoor de acne minder opvalt. Wij hebben speciale camouflage producten die acne heel mooi bedekken, de hele dag goed blijven zitten, resistent zijn tegen water en wrijving, een onstekingsremmende functie hebben en daarnaast ervoor zorgen dat de huid nog wel voldoende ademt (wat heel belangrijk is om verdere verstopping van de poriën te voorkomen).